Від чого залежить ефективність роботи правоохоронних органів?

Дискусії на цю тему доволі часто тривають і в професійних колах, і в правозахисному середовищі.

Проте чи згадуються ті аспекти, про які зазвичай ніхто не говорить на камери: соціальні права працівників поліції, митної служби, збройних сил, служби безпеки?

На першому тренінговому модулі для поліцейських із Житомирської, Коростенської, Новоград-Волинської та Бердичівської громад Житомирської області Виктор Чупров, керівник програми “Права людини в місцях несвободи” ГО “Експертний центр з прав людини” акцентував увагу на можливостях регіональних платформ формувати культуру обговорення порушень прав людини в роботі правоохоронних органів. Завдяки багаторічній традиції «не виносити з хати сміття », незадоволення умовами праці або відпочинку, якістю харчування, або професійною карєрою, порядком чергування, або амуніцією залишається у тиші. Про це не говорять і всередині системи.

Але чи буде солдат ризикувати своїм життям заради суспільного спокою, якщо він пригнічений та беззахисний?

“Завдяки регіональним платформам ми можемо виносити на розгляд проблеми, які підлеглі не можуть донести до керівництва тих чи інших служб, — вважає Виктор Чупров. — Збираючи звернення від працівників правоохоронних органів анонімно, ми можемо сформувати перелік питань і винести їх на засідання платформ «Діалогу безпеки» в різних регіонах”.

Людині, якій відомо про наявні проблеми достатньо лише поінформувати координатора Регіональної платформи “Діалог безпеки” в своєму регіоні. Це може бути не обов’язково службовець, це можуть бути його/її рідні та близькі особи, які бажають змінити (покращити) ситуацію.

У такий спосіб ми зберігаємо конфіденційність, проте повніше розуміємо реальну картину з порушенням прав правоохоронців. А “колективна думка” під час обговорення допоможе віднайти шляхи розв’язання таких проблем”.

Будь-яка громада зацікавлена в тому, щоби безпекові органи працювали ефективно, а на вулицях і кордонах був порядок. Водночас ми мусимо враховувати, що так званий “людський фактор” у секторі безпеки залежить від комплекса умов, в тому числі, безпеки самих працівників.

“Саме тому, каже Віктор Чупров, — партнери “Діалогу безпеки” прагнуть розглядати проблеми, що спричиняють ризики для безпеки, з різних сторін і використовують для цього експертний ресурс і механізми фасилітації колективних рішень».

Більше інформації — на сайті: https://www.dialohbezpeky.org/

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу line-2.jpg

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#гендернарівність

#діалогбезпеки#громадськийконтроль#правалюдини

#демократичнийцивільнийконтроль