Оксана Крупій: “Відстань — не виправдання затримань у доступі до медичних послуг для вразливих груп”

«Хочеш, щоб пацієнти вижили — вмій крутитися» — саме так виглядає ситуація з наданням медичних послуг у СНІД-центрах — кажуть експерти Міжрегіонального круглого столу «Забезпечення прав учасників системи безперервного надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ/СНІДу», який відбувся у Дніпрі. Однією з учасниць заходу стала координаторка регіональної платформи «Діалог безпеки» у Дніпропетровській області Оксана Крупій.

«Кожний раз, коли ми говоримо про безперервне надання послуг з профілактики та діагностики ВІЛ/СНІДу, ми мусимо пам’ятати, що люди, які мешкають у віддалених районах не винні в тому, що живуть далеко від обласного центру, — зауважила Оксана Крупій. — Відстань не має бути виправданням якихось затримань у поставках препаратів або прийнятті рішень. Тому що, коли ми працюємо з пацієнтами, залежними від терапії, ми маємо справу не лише з людиною, але й з хворобою, яка не чекає, а вбиває».

Яка ситуація на даний час?

1.Централізоване постачання препаратів антиретровірусної терапії від МОЗ та ЦГЗ йде з великими перебоями2.Відсутні препарати для терапії людей з нирковою недостатністю, і незважаючи на ризик відмови нирок, наразі вони отримують інші схеми лікування
3.Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини — під загрозою. 1 жовтня спливає термін придатності препарату, який у наявності, а про нові поставки лікарі ще не чули.
4.Пацієнтам змінюють схеми препаратів не за призначенням лікаря, а з міркувань економії та необхідності.

Про що говорили учасники круглого стола:

1.Стан забезпечення доступності та безперервності отримання замісної підтримувальної терапії мешканцями сільських районів; ✅якість просвітницької роботи з розвитку культури тестування на ВІЛ/СНІД серед молодого покоління;

2. Фінансування місцевих програм боротьби з ВІЛ-інфекцією;

3. Роль системи БПД у питаннях дотримання прав учасників на доступ до безперервної терапії та діагностики ВІЛ/СНІДу, а також — до правової допомоги та інформації.

Якщо ви знаєте людину, яка потерпає від нестачі препаратів антиретровірусної терапії — не зволікайте та звертайтесь по допомогу. Громадська приймальня УГСПЛ на базі ГО “ПÔѲה”:
📞095 903 3361; 📞068 762 00 09
☎️ Гаряча лінія ЛЖВ: 097 383 36 09

🎬 Відеозапис круглого столу за посиланням: https://www.facebook.com/watch/live/?v=439270350740729&ref=watch_permalink

Допомога надається межах проєкту «Юридичний захист людей, які живуть з ВІЛ, ТБ та представників уразливих до ВІЛ груп населення через надання комплексної юридичної допомоги»

#ЛЖВ #УГСПЛ #СтоВідсотківЖиття

Фото надані Правозахисна Група “СIЧ”

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу line-2.jpg

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#гендернарівність

#діалогбезпеки#громадськийконтроль#правалюдини

#демократичнийцивільнийконтроль