Третє засідання регіональної платформи “Діалог безпеки” в Донецькій області

20 липня відбулося третє засідання регіональної платформи Діалог безпеки в Донецькій області. Основний фокус уваги учасників — практичні аспекти проведення освідування правопорушника на стан алкогольного, наркотичного чи інших видів сп’яніння. Попри висловлені думки, стало зрозуміло, що співучасниками розмови про водіння у нетверезому стані насправді є всі громадяни, і чим далі — тим гостріше буде ситуація з небезпекою на дорогах: крім громадського та приватного автотранспорту наразі достатньо інших засобів пересування, і життя на вулицях стає все більш хаотичним.

Представники безпекових органів розповіли про типові ситуації, коли необхідно проводити освідування осіб, і перепони, що виникають на цьому шляху, а також звернули увагу на тісний зв’язок між порушеннями у різних станах сп’яніння та інфраструктурою міст і селищ. Наприклад, часто заходи реагування на підтверджений факт керування у нетверезому стані на території Донецької області ускладнюються проблемами зі штраф- майданчиками для транспортних засобів: їх або мало або взагалі немає.

Не меншою проблемою є також оплата послуг приватних евакуаторів, які вимагають аванс за послуги.

Але головне — це можливості освідування, які обмежуються кількістю фахових лікарів, чергами, часовими проміжками для здійснення процедури.

Після узагальнення всіх напрацювань на регіональних платформах “Діалогу безпеки” чекаємо на конструктивні пропозиції від експертів ініціативи та залучених фахівців міністерств, щоби підготувати ефективні рішення для роботи правоохоронних органів в ситуаціях нетверезого водіння.

Дякуємо всім, хто долучився до розмови!

НСЗУ Національна служба здоров’я України

Управління дотримання прав людини

Національної поліції України

Національна поліція України

Служба безпеки України

Державна прикордонна служба України

Координаційний центр з надання правової допомоги

Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Патрульна поліція України

Військова служба правопорядку у Збройних Силах України

Партнери ініціативи «Ефективна співпраця громадянського суспільства з безпековими службами в Україні»:

Freedom House Ukraine

Експертний центр з прав людини

Восток SOS

Український інститут з прав людини

#діалогбезпеки #регіональніплатформи #цивільнийконтроль