Пусті аптечки, поліцейські самі сплачують за рентгенівські знімки – як забезпечити до/медичну допомогу особам, що перебувають під контролем безпекових служб?

Серед питань, які будуть розглядатися на другій зустрічі учасників ініціативи «Діалог безпеки» – забезпечення до/медичної допомоги особам, які перебувають під контролем безпекових служб.
Практики вважають, що лише цьому пункту можна присвятити окреме засідання – настільки воно об’ємне та важливе. І кожен випадок порушення права доступу до медичної допомоги можна розглядати майже під мікроскопом.


Уявіть, що людина потрапила до відділку поліції для з’ясування питання щодо затримання свого родича, та раптом їй стало зле. Потрібно швидко надати домедичну допомогу, а препаратів/медичних засобів в аптечці немає. Аптечка є, але пуста, закінчився строк застосування.
Або під час затримання особа отримала травму та рану потрібно оперативно обробити та накласти пов’язку, але аптечка не містить елементарного бинта та антисептика.

Чому склалась така ситуація?
У 2018 році було скасовано нормативний документ, який регламентував склад аптечки, проте нового не було погоджено. Внаслідок цього немає законних підстав для закупівлі препаратів/медичних засобів і оновлення аптечки за рахунок державних коштів.


Що робити поліцейським?
«Частіше за все співробітники поліції самі купують ліки та поповнюють аптечку, – говорить
Ирина Ломкова, координаторка регіональних платформ у Луганській та Донецькій областях. – А якщо затриманій особі потрібно зробити рентген – то й сплачують за плівку чи інші послуги. Це нелогічно, якщо ми говоримо про захист прав людини. Кожної людини, і поліцейського і затриманого».


Повідомити регіональну платформу «Діалог безпеки» про порушення прав людини, або проблему, яка заважає безпековому органу (СБУ, ЗСУ, НПУ, ДПСУ) ефективно виконувати покладені на нього завдання можна скориставшись цією формою:

Повідомити регіональну платформу «Діалог безпеки» про порушення прав людини, або проблему, яка заважає безпековому органу (СБУ, ЗСУ, НПУ, ДПСУ) ефективно виконувати покладені на нього завдання

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу line-2.jpg

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#гендернарівність

#діалогбезпеки#громадськийконтроль#правалюдини

#демократичнийцивільнийконтроль