Пропозиції парламентському комітету

Експерти ініціативи «Діалог безпеки» підготували пропозиції щодо внесення змін до законодавства та спрямували офіційний лист до Голови комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України Д.А.Монастирського.

Ключові ідеї та положення цього документу базуються на результатах колективних обговорень та спільних рішень всіх учасників регіональних платформ, які брали участь в засіданнях на тему «Безпека затриманих осіб та працівників правоохоронних органів при здійсненні заходів, які передбачають обмеження свободи громадян».

Важливі аспекти, які винесено експертами «Діалогу безпеки» на розгляд Комітету:

Розуміння органами, уповноваженими здійснювати затримання, правових конструкцій, які містять часові визначення (наприклад, «безпосередньо після вчинення злочину», «щойно вчинила злочин» тощо). На законодавчому рівні немає уточнень щодо чіткого визначення часу, який мусить минути з моменту вчинення кримінального правопорушення.

Зміни до частини 5 статті 208 КПК України щодо негайного направлення копії протоколу про затримання слідчому судді в межах територіальної юрисдикції якого було здійснено затримання.

Виключити  в частині 1 статті 208 КПК обставину тяжкості злочину, як таку, яка надає уповноваженим органам право затримувати осіб за підозрою у вчиненні злочину.

Закріпити у законодавстві поняття та перелік уповноважених службових осіб на здійснення затримання. Під час засідання на регіональних платформах «Діалогу безпеки» в усіх регіонах представники управлінь патрульної поліції України та військової служби правопорядку ЗСУ зазначили, що не вважають себе уповноваженими службовими особами, які зобов’язані проводити затримання в порядку статті 208 КПК України, а відповідно не мають обов’язку складати протокол затримання й забезпечувати інші базові права затриманої особи (інформувати центр БВПД, інформувати третіх осіб про затримання тощо).

Також пропонується внесення змін до КПК України в частині конкретизації часу, упродовж якого уповноважена службова особа, яка здійснила фактичне затримання, повинна поінформувати Регіональний центр про затримання, і визначення механізму ідентифікації осіб, які після затримання не повідомляють свої анкетних даних. Більше інформації у листі на і’мя голови парламентського комітету.

Завантажити повний текст документа

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу line-2.jpg

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#гендернарівність

#діалогбезпеки#громадськийконтроль#правалюдини

#демократичнийцивільнийконтроль