Перше засідання регіональної платформи у Рівному

У Рівному починається перше засідання регіональної платформи взаємодії державних безпекових служб та громадянського суспільства «Діалог безпеки». Тема зустрічі: «Безпека затриманих осіб та працівників правоохоронних органів при здійсненні заходів, які передбачають обмеження свободи громадян».

Учасники заходу будуть говорити про системні та локальні проблеми, які спричиняють порушення прав людини при затриманнях.

Як показали результати обговорень у Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Херсонській та Хмельницькій областях, є кілька факторів, які впливають на такі ситуації:

Відсутність єдиного розуміння формулювань у законодавчих нормах і внаслідок цього – нескоординовані дії різних органів, виконуючих службові обов’язки при затриманні;

Неналежний облік фактів затримання осіб та відсутність чітких алгоритмів взаємодії силових органів та центрів БВПД при інформуванні про випадки затримання осіб, що створює підстави для взаємних звинувачень.

Щоби налагодити спільну роботу, учасники перших зустрічей на регіональних платформах зафіксували ключові проблеми, які виникають на різних етапах затримання, визначили можливості синхронізації спільних дій та внесли цю інформаціє до протоколів.

За результатами міжвідомчого діалогу експерти ініціативи «Діалог безпеки» підготували пропозиції щодо внесення змін до законодавства та спрямували офіційний лист до Голови комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України Д.А.Монастирського.

На фото: координаторка платформи «Діалог безпеки» у Рівному Світлана Бідюк

Повний текст документу – на сайті ЕЦПЛ: https://is.gd/SUtEkn

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу line-2.jpg

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#гендернарівність

#діалогбезпеки#громадськийконтроль#правалюдини

#демократичнийцивільнийконтроль