Діалог безпеки у Луганській області: зустріч друга

20 квітня у Сєвєродонецьку відбулося друге засідання учасників платформи “Діалог безпеки” на тему “Доступ до медичних послуг в діяльності безпекових служб України в умовах COVID-19”.  Для всіх присутніх тема  виявилася дуже болючою, але бажання вирішити проблеми спонукало кожного учасника ділитися досвідом, знаннями та обговорювати можливі способи розв’язання проблем.

Про що говорили представники правоохоронних органів, медичних установ і неурядових організацій?

Проблем у сфері забезпечення права на медичну допомогу виявилось чимало, особливо, під час пандемії та незавершеної медичної реформи:

1.Відсутність у затриманої особи підписаної декларації з сімейним лікарем, і як наслідок –  не можливість безкоштовного надання медичних послуг

проблеми з оглядом затриманого та консультаціями “вузьких спеціалістів” до поміщення особи в місцях обмеження волі;

затягування часу для отримання медичної довідки, і як наслідок – нераціональне використання робочого часу співробітників правоохоронних органів.

Які можуть бути рішення?

Учасники “Діалогу безпеки” запропонували таке:

  1. Підготувати алгоритм дій поліцейського для оперативного оформлення декларації затриманої особи з сімейним лікарем та мінімізації проблем з оформленням медичних документів під час поміщення особи до установи, а також – надання своєчасної медичної допомоги у разі необхідності.
  2. У кожній громаді розробити та затвердити місцеву програму “Профілактика правопорушень” та закласти в бюджет кошти на оплату медичних послуг.

Що цьому може заважати?

Серед бар’єрів учасники зазначили такі:

1.Наразі залишилося дуже мало сімейних лікарів, які не вичерпали граничну кількість підписаних декларацій. Тобто, у разі швидкого підписання декларації, виникає проблема дефіциту фахівців, до яких можна звертатися.

2.Зі слів учасників діалогу, в громадах дуже повільно відбуваються процеси прийняття рішень щодо впровадження програм з профілактики правопорушень. У деяких випадках це дуже тривалий та складний процес, який пов’язаний зі спротивом або незацікавленістю місцевих депутатів. Часто такі програми залишаються лише на папері.

Чи є законодавчі рішення, які можуть стимулювати зміни на локальному рівні у напрямку організації медичної допомоги затриманим громадянам?

Конституція України у ст. 49 гарантує право кожного на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Незважаючи на статус особи, держава це право гарантує.

Хто може вплинути на вирішення проблем з доступом затриманих осіб до державних медичних послуг?

Всі учасники засідання одноголосно погодились із запропонованими рішеннями у протоколі, готові сприяти розробці та просуванню відповідних документів задля забезпечення доступу до медичних послуг в діяльності безпекових служб Луганської області.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу line-2.jpg

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#гендернарівність

#діалогбезпеки#громадськийконтроль#правалюдини

#демократичнийцивільнийконтроль