«Діалог безпеки» у Херсоні: перша зустріч у 2021 році

У Херсонській області відбулося засідання регіональної платформи «Діалог безпеки», учасники якої обговорювали ключові аспекти безпеки затриманих осіб та працівників правоохоронних органів при здійсненні заходів, що передбачають обмеження свободи громадян. Особливу увагу присутніх викликали такі питання:

  • загальне розуміння часу фактичного затримання особи всіма уповноваженими суб’єктами на вчинення таких дій
  • документальна фіксація фактичного затримання
  • забезпечення реалізації конституційного права на захист особи, яка була затримана за вчинення адміністративного правопорушення, або за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення

У заході взяли активну участь представники та представниці:

УДПЛ НПУ південного регіону України (Херсонської, Миколаївської та Одеської областей)

Керівництва РЦБВПД у Херсонській області

ГУНП в Херсонській області

Управління патрульної поліції у Херсонській області

Херсонського зонального відділу ВСП

Херсонського військового комісаріату

Представництва Уповноваженого ВР України з прав людини у Херсонській області

Херсонського обласного благодійного фонду «Мангуст»

Громадської організації «Україна без тортур»

На жаль, в зустрічі не взяли участь представники СБУ та Державної прикордонної служби в Херсонській області.

По кожному з перелічених питань виникли серйозні та принципові дискусії, зокрема:

Чи є затриманою особа, яка погодилась добровільно пройти до відділу поліції чи комендатури ВСП для складання адміністративних матеріалів.

Чи могла особа відмовитись від такого запрошення, і які наслідки такої відмови для людини?

Хто коли і як має фіксувати фізичне (фактичне) затримання особи.

Розглядаючи практичні аспекти роботи патрульної поліції, з’ясувалось, що у випадку затримання особи за підозрою у вчиненні злочину працівники патрульної поліції керуються ст. 207 КПК України

/ст.  207 КПК України надає право кожному хто не є уповноваженою службовою особою  (особою, якій законом надано право здійснювати затримання) здійснити затримання особи:

1) при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення;

2) безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення чи під час безперервного переслідування особи, яка підозрюється у його вчиненні.

Кожен, хто не є уповноваженою службовою особою  і затримав відповідну особу в порядку, передбаченому частиною другою цієї статті, зобов’язаний негайно доставити її до уповноваженої службової особи або негайно повідомити уповноважену службову особу про затримання та місцезнаходження особи, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення./

В зв’язку з цим, протокол про затримання особи за підозрою у вчиненні злочину патрульною поліцією не складається, і інформування РЦБВПД про фактичне затримання особи не здійснюється.

На думку учасників платформи «Діалог безпеки», така практика суперечить вимогам законодавства (КПК ст. 213; п.2 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою затвердженого Постановою КМУ № 1363 від 28.11.2011 тощо) якими передбачено негайне повідомлення орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги про фактичне затримання особи.

З одного боку, такий стан призводить до порушення права затриманої особи на захист з подальшими негативними наслідками для фактично затриманої особи. З іншого боку, за невиконання вимог законодавства до відповідальності можуть бути притягнуті працівники патрульної поліції, що здійснили фактичне (фізичне) затримання і не забезпечили інформування РЦБВПД.

Після обговорення зазначеної ситуації виникла пропозиція щодо запровадження відповідної практики в роботі патрульної поліції, а саме:  інформувати центр БВПД у випадку затримання особи за підозрою у вчиненні злочину, одночасно з викликом Слідчої оперативної групи ГУНП на місце фактичного затримання.

Відкритим залишилось питання застосування патрульною поліцією ст. 207 КПК України, враховуючи те, що патрульній поліції законом надано право здійснювати затримання, і працівник патрульної поліції де-факто є особою, якій законом надано право здійснити затримання.

Окремо були розглянуті питання забезпечення права на захист затриманих осіб, зокрема, інформування РЦБВПД іншими суб’єктами затримання.

Наразі експертами ініціативи «Діалог безпеки» здійснюється вивчення озвучених проблемних питань та пропозицій щодо їх вирішення.

Результати роботи всіх регіональних платформ будуть узагальнені після проведення усіх засідань в пілотних регіонах.

Сформовані проблемні моменти та пропозиції до їх вирішення будуть надіслані керівництву відповідних органів та служб, а також опубліковані на ресурсах ініціативи.

Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#діалогбезпеки #громадськийконтроль #правалюдини 

#демократичнийцивільнийконтроль