Результати першої у 2021 році зустрічі учасників ініціативи “Діалог безпеки”

Представники правоохоронних органів та громадськості Луганської області зустрілись для розмови на платформі «Діалогу безпеки» та обговорили питання, що пов’язані з безпекою затриманих та працівників органів правопорядку при здійсненні заходів, які передбачають обмеження свободи громадян.

Ірина Ломкова, регіональна координаторка та модераторка платформи запропонувала учасникам розглянути різні ситуації затримання та зробити правовий аналіз того, що відбувається. Основну увагу було зосереджено на проблемних питаннях, з якими стикаються співробітники правоохоронних органів.

Що виявилося?

За постановою Кабміну № 1363 про Порядок інформування про факти затримання написано, що співробітник правоохоронних органів повинен вжити заходів для забезпечення громадянам права на правову допомогу: повідомити центр БПД про факт затримання. А центр БПД має зареєструвати повідомлення та призначити адвоката, який надасть правову допомогу особі, що опинилася в такій ситуації, та невідкладно, а не наступного дня.

Проблема:

У постанові Кабміну № 1363 також зазначено, що суб’єкти надання інформації (поліція, СБУ, митники) повинні щоквартально здійснювати звірку інформації на предмет наявності порушень права на захист представниками будь-якого відомства. «Проте в тій самій постанові не прописано, у який спосіб мають передаватися відомості про факт затримання, каже Ірина Ломкова. — Без цього складно знайти відповідального за порушення прав громадян на правову допомогу, тому що комунікація на рівні «Ти здав? — Я прийняв» нагадує радянські рахівниці. Якщо не визначений порядок проведення звірок, немає критеріїв, немає санкцій. Тож кого звинувачувати?»

Учасники платформи «Діалог безпеки» розглянули кілька змодельованих ситуацій затримань, що спричиняють або порушення прав громадян або безпідставні претензії до силовиків. Зокрема, було виявлено, які фактори впливають на виконання службових обов’язків представниками правоохоронних органів із дотриманням прав людини.

За результатами проведення партнерських зустрічей у кожному пілотному регіоні ініціативи «Діалог безпеки» буде узагальнено список пріоритетів для адвокації нових рішень на державному рівні.

Ініціатива «Діалог безпеки» впроваджується Freedom House Ukraine, Експертний центр із прав людини, Восток SOS, Український інститут із прав людини.

Freedom House Ukraine ЕЦПЛ ВОСТОК SOS Український інститут з прав людини

#діалогбезпеки #громадськийконтроль #правалюдини 

#демократичнийцивільнийконтроль